Monday, January 31, 2011

Creatief Zwolle, stad in transitie


De barokke bovenzaal van brasserie De Harmonie in Zwolle was meer dan vol afgelopen vrijdag. Wat heb je dan een geweldig werk als je daar voor meer dan 100 mensen mag spreken over wat jou inspireert in steden. En dat samen met wethouder van cultuur Nelleke Vedelaar - een inspirerende vernieuwer met frisse ideeën. Waarom heeft Arnhem nooit zulke wethouders?
Het creatieve cafe was georganiseerd door KIZ Zwolle, het platform voor de creatieve stad. Wie is Zwolle eigenlijk als creatieve stad? Mijn gevoel na de levendige discussie met de zaal was dat Zwolle in transitie is. Aan de ene kant heeft de stad nog steeds haar Calvinistische doe-maar-gewoon DNA. Aan de andere kant zijn er zoveel initiatieven dat het gewoon wachten is op een doorbraak.
'Zwolle wordt nooit Amsterdam', riep een man op de tweede rij. Nee, dat klopt en dat moet je ook niet willen. Zwolle wordt geen Amsterdam omdat Zwolle Zwolle is. Waardeer wat er is en vernieuw vanuit het goede dat er is.
Het beste dat Zwolle kan doen is vrije ruimte creëren: fysieke ruimtes waar je functies kan mengen, ruimte voor nieuwe ideeën, regelruimte in agenda's, beleidsruimte in beleid.
Ik moet altijd denken aan wat Charles Landry zegt: een creatieve stad is een stad waar mensen kunnen denken, plannen en handelen met verbeeldingskracht. Ik pleit voor vrije ruimte voor verbeeldingskracht in Zwolle. Overal. Van het gemeentehuis tot de inrichting van kantoren. En Zwolle heeft KIZ en Nelleke en daar geloof ik in.